İşçi, iş ilişkisi devam ederken işverene sadakatsiz davranışlardan kaçınmalıdır. Sadakatsiz davranışlar sergilemesi halinde işveren iş akdini haklı nedenle feshedebilir.
Burada kıdem tazimatının ödenmemesi durumunda nasıl bir yaptırım uygulanacağı belli değildir. Bunun ödenmesini temin için hem teşviklerden yararlanma şartları arasına kıdem tazminatı primlerinin ödenmesi hem de devlet gardenım ve SGK-Vergi teşvik ve destekleri ile kamunun yapacağı ödemelerde kıdem tazminatı primi borcu olmama şartı getirilebilir.
Sadece işçilere değil işverenlere de yarayacak bir metin olacaktır. Zira işçi kıdem tazminatını işverenden alır ve işverenin yaptığı bazı eylemler nedeniyle işçiler istifa ettiğinde kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
İşyerinin devri işverenin yönetim hakkının son aşaması olup, işyeri devri çalışma koşullarında değişiklik anlamına da gelmez. Dairemizin kökleşmiş kararlarına göre işyeri devri işçiye haklı nedenle fesih hakkı tanımaz.
Kadın çalışanlar, evlendiği tarihten itibaren one yıl içerisinde işverene yazılı olarak başvuru yapması halinde kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılabilir.
Davacı tanıklarının iş sözleşmesinin nasıl sona erdiğine ilişkin bilgilerinin olmadığı, davacı ile aynı iş yerinde çalışan davalı tanığının ise davacının kendi isteği ile iş yerinden ayrıldığını, dükkan açmak istediğini ve ayrıldıktan sonra da açtığını beyan ettiği görülmüştür.
Davacı işçi iş sözleşmesini çalışma koşullarında esaslı değişiklik ve yetkisi olmayan bir işte görevlendirilmiş olması nedeni ile haklı nedenlerle feshedildiğini ileri sürmüş ve kıdem tazminatı talebinde bulunmuştur. Mahkemece, davacının yetkisi dahilinde görevlendirme yapıldığı ve çalışma koşullarında değişikliğin ardından 8 ay kadar fiilen yeni görev yerinde çalışmasını sürdürdüğü ve değişikliği zımnen kabul etmiş sayılacağı gerekçeleri ile davacı tarafından yapılan feshin haklı nedene dayanmadığı belirtilerek kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmiştir.
İş sözleşmesi hayat boyu işçiyi bağlayabilecek sözleşmelerden değildir. Eğer işçinin yasal olarak emeklilik zamanı gelmişse kıdem tazminatına kendiliğinden hak kazanır.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranan işçi haklı sebeple işten çıkarılır. Kıdem tazminatı da
Böylece sermaye birikimi sağlanmasıyla hem yatırım ve istihdamın artmasında ve hem de kamu borçlanmasında olumlu etkileri olacak ve Hazine borçlanma faizleri ile piyasa faizlerini düşürecektir. Ayrıca kamunun ödediği faiz gideri de işçinin ve dolayısıyla halkın cebine gidecektir.
Medeni Kanunumuzun temel ilkeleri dürüstlük ve iyi niyet kurallarıdır. Bu bakımdan hakların kazanılmasında
İşçi, şartları oluştuğunda yaşlılık aylığı almaya hak kazandığında ve yaşlılık aylığı almaya başladığında bu onun iş sözleşmesini feshetmesi işin haklı bir sebeptir.
; işçinin yıllarca süren çalışması dikkate Kıdem tazminatı alınarak maaşı ve maaş dışında bazı hakları da dahil edilerek hesaplanan önemli bir iş hukuku tazminatı olduğundan bir avukattan hukuki lawnım alınarak hesaplanmasında yarar vardır.
İş kanunu kapsamında çalışan, one yıllık kıdemini dolduran ve iş sözleşmesi kıdem tazminatını hak edecek bir nedenle feshedilen her işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.